A 部份 (Part A)
| 沙拉油 Cooking oil | 2 | 大匙 Tbs |
| 辣豆瓣醬 Hot soybean sauce | 1 | 小匙 tsp |
| 薑絲 Giger julienne | 1/2 | 杯 cup |
| 蒜末 Minced garlic | 1 | 小匙 tsp |
B 部份 (Part B)
| 魚露 Fish sauce | 1-1/2 | 大匙 Tbs |
| 醬油 Soy Sauce | 1-1/2 | 小匙 tsp |
| 糖 Sugar | 1/2 | 小匙 tsp |
| 蠔油 Oyster sauce | 1 | 小匙 tsp |
| 酒 Cooking wine | 1/2 | 小匙 tsp |
| 水 Water | 2 | 大匙 Tbs |
做法﹕先將A料炒香﹐加入主材料後拌入材料B燒開即成。
運用食譜(Application)